Skip to main content

Uitvaart tijdens Corona

Er zijn in deze coronatijd meer uitvaarten. Zoveel dat er bij uitvaartcoöperatie DELA zeven dagen in de week crematies zijn, zelfs tijdens de paasdagen. Het is extra verdrietig dat in deze zware tijd waarin veel mensen overlijden, de uitvaart op zo’n andere manier vormgegeven moet worden.

Door strenge maatregelen hebben naasten vaak geen afscheid kunnen nemen. Of zij hebben hun dierbare al een langere tijd niet meer gezien. Het kan zelfs zijn dat ze niet bij de uitvaart mogen zijn omdat ze klachten hebben.

Er zijn gelukkig veel mooie ideeën om toch een heel persoonlijk en inhoudelijk afscheid vorm te geven.

Een uitvaart tijdens Corona

Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen er, in ieder geval tot minimaal 1 juli, in totaal 30 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Doordat echt alleen de naaste familie erbij mag zijn, wordt de uitvaart wel heel intiem. Hierdoor kan het zijn dat mensen zich minder geremd voelen om gevoelens en herinneringen hardop te delen.

Het condoleanceregister kan niet meer getekend worden. Als alternatief kun je bijvoorbeeld een kaartje bij de rouwkaart stoppen waarop mensen enkele woorden kunnen schrijven. Het is ook fijn voor de familie om deze kaartjes te bewaren.

Een aantal mensen worden uitgenodigd om fysiek bij de uitvaart te kunnen zijn. Dit zijn er natuurlijk veel minder dan jullie hadden gewild. Het is raadzaam om deze mensen op het hart te drukken dat ze zich op tijd afmelden wanneer ze onverhoopt niet kunnen komen. Op die manier kun je die waardevolle plek op je gastenlijst aan iemand geven die je er eerder af hebt moeten halen. Het spreekt voor zich dat mensen thuisblijven wanneer ze klachten hebben.

“We maken ons hele leven foto's, waarom dan niet bij het afscheid van een dierbare? Wij zijn blij dat we dit hebben gedaan. Tijdens het afscheid beleef je veel in een roes, waarin je veel dingen ontgaan, die je wel terugziet op de foto's.
We kunnen deze (blijvend zichtbare) herinneringen delen met naasten en vrienden. Vooral belangrijk in deze tijd waar niet iedereen die dit zou willen erbij aanwezig mocht zijn.

Elke, jij hebt ons afscheid respectvol en met warme aandacht vastgelegd en verwerkt in een mooi fotoboek.”

Jan en Karin

Mensen die er niet bij kunnen zijn vanwege de coronamaatregelen

Een groot gedeelte van de mensen kan niet bij de uitvaart zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om de uitvaart uit te zenden via een livestream. Sommige uitvaartondernemingen verzorgen deze of je kunt zelf iemand inhuren. Het mooie hiervan is dat zelfs mensen die in het buitenland zitten, virtueel aanwezig kunnen zijn bij de ceremonie. Op deze manier wordt de onderlinge afstand in plaats van groter, juist kleiner.

Een ander idee is om alle rouwkaarten die jullie hebben ontvangen rond de kist te zetten. Of iedereen te vragen een persoonlijke boodschap te schrijven of zelfs via een videoboodschap in te spreken. De videoboodschap kun je laten zien/horen tijdens de ceremonie; een selectie van de kaarten kun je voorlezen. Op die manier betrek je ook de mensen die niet fysiek aanwezig zijn inhoudelijk bij jullie ceremonie.

Je kunt ook (ingelijste) afdrukken van foto’s van de mensen die er niet bij kunnen zijn op de lege stoelen plaatsen.

Het samen uitvoeren van rituelen werkt heel verbindend. Je kunt bijvoorbeeld aan iedereen die de ceremonie live bijwoont vragen op hetzelfde moment een kaars aan te steken, een gebed te bidden of samen te zingen. Een ritueelbegeleider kan jullie hierin ook adviseren.

Een ceremonie op een later moment om jullie dierbare te herdenken

Bij veel nabestaanden bestaat de wens om op een later moment alsnog iedereen uit te nodigen om hun dierbare te herdenken. Bij natuurbegraafplaats Schoorsveld is het ook een optie die wordt geboden. Het is natuurlijk heel mooi als je dan foto’s van de uitvaart kunt gebruiken om iedereen te laten delen in dat moment. Zo kunnen jullie het afscheid samen herbeleven en een plaats geven.

Maatregelen die ik tref in deze coronatijd

Uiteraard houd ik me aan de richtlijnen van het RIVM. Ik was mijn handen regelmatig en ik gebruik handalcohol. Mijn camera’s worden na iedere reportage gedesinfecteerd. Vanzelfsprekend houd ik 1,5 meter afstand. Persoonlijke gesprekken over wensen voor de reportage voer ik via videobellen. Indien gewenst draag ik tijdens de reportage een mondmasker; deze heb ik standaard bij me.

Herinneringsreportage tijdens Corona

Ook tijdens de herinneringsreportages houd ik me aan de richtlijnen zoals hierboven genoemd. Bij een herinneringsreportage zijn misschien aanvullende maatregelen nodig zoals het dragen van handschoenen en een mondmasker. Ik heb vanuit mijn werk voor stichting Earlybirds ervaring met het fotograferen in ziekenhuizen en op de NICU, de intensive care voor pasgeborenen.

Wil je meer weten?

Lees hier meer over uitvaartfotografie of bekijk de veelgestelde vragen.

Of misschien heb je een persoonlijke vraag? Neem gerust contact met me op door te bellen, een mailtje te sturen of door onderstaand contactformulier in te vullen.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Lees meer over uitvaartfotografie

    Mijn werkwijze is respectvol, vriendelijk en klantgericht.

    Alle foto’s op deze site zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen.