Skip to main content

Veelgestelde vragen

Waarom ben je uitvaarten gaan fotograferen?

Ik heb altijd een persoonlijke interesse gehad in ideeën en rituelen rondom het overlijden. Tijdens twee van mijn studies heb ik ook een groot project gewijd aan dit onderwerp. Een keer over rouwverwerking bij jongeren en hoe je als docent kunt bijdragen. De laatste keer tijdens mijn studie tot muziektherapeut, heb ik de biografie van Elisabeth Kübler-Ross bestudeerd en deze bekeken vanuit de ontwikkelingspsychologie. Zij heeft (in de jaren ’70 van de vorige eeuw) een grote rol gespeeld in het doorbreken van de taboe rondom sterven en rouw.

Als musicus was ik vanaf het begin van mijn opleiding regelmatig betrokken bij het verzorgen van muziek bij uitvaarten. Toen mijn man Edward en ik vanuit Azcona Fotografie veel mensen gingen fotograferen (voornamelijk op bruiloften), kriebelde bij mij de wens om ook uitvaarten in beeld te brengen.

Fotografie tijdens een uitvaart is totaal anders dan op een bruiloft. Het is nog definitiever. En het is nog intenser. En tegelijkertijd is het ook vergelijkbaar: ik anticipeer op de verschillende onderdelen van de uitvaart. Hoe ik fotografeer en wat er in mijn hoofd omgaat, is hetzelfde. Bijna dan; ik beweeg me nóg rustiger bij een uitvaart.

“De foto’s werden onopvallend gemaakt. Respect voor de situatie staat hoog in haar vaandel. Ik ben erg blij met het fotoboek; het idee dat ik herinneringen kan oproepen in mijn tempo, geeft veel troost .

Voordeel van foto’s boven een film is voor mij dat ik ook een paar foto’s kan kijken op mijn gemak.”

Gemma

Wanneer krijgen we de foto’s?

Na de reportage worden de foto’s zorgvuldig geselecteerd en bewerkt. In de week na de uitvaart ontvangen jullie alvast een slideshow met de eerste beelden. Uiterlijk 4 weken na de uitvaart ontvangen jullie alle foto’s digitaal in hoge resolutie.

Wat bedoel je met bewerking van de foto’s?

Voor mij is bewerking het corrigeren van belichting, kleur en rechtzetten van de foto’s. Een aantal foto’s zal ik ook omzetten naar zwart-wit. Juist bij emotionele beelden kan dit heel mooi zijn omdat bij het weghalen van kleur de nadruk nog meer op de emotie ligt.

Hoe zit het met de foto’s op je site?

Alle foto’s op deze site zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen. Een tijd na de uitvaart leg ik een selectie van de foto’s aan jullie voor met de vraag of ik ze mag toevoegen aan mijn portfolio. Jullie privacy is het belangrijkste en ik zal dus altijd toestemming vragen voordat ik foto’s op mijn site plaats. Als jullie dit liever niet willen, begrijp en respecteer ik dat.

Is het niet storend dat je fotografeert tijdens de uitvaart?

Een uitvaart is een intense gebeurtenis waar de familie en andere nabestaanden dagen naartoe leven. Mensen zitten vol emoties en zijn vooral bezig met het afscheid zelf. Er is weinig plaats om zich te storen aan een fotograaf. Ik heb nog nooit gehoord dat mijn aanwezigheid storend was. Ik beweeg me ook rustig en geruisloos en kies mijn standpunten zorgvuldig.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem gerust contact met me op. Ik probeer je vraag binnen 12 uur te beantwoorden. Je mag me ook een mailtje sturen of bellen.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Juist in de coronatijd zijn foto’s van onschatbare waarde.

    Mijn werkwijze is respectvol, vriendelijk en klantgericht.

    Alle foto’s op deze site zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen.