Marieke van Bloemmarie in Eindhoven verzorgt regelmatig afscheidsbloemen, bloemen voor bij een uitvaart. Ik bezoek haar in de prachtige groene bloemenwinkel aan de Geldropseweg. Ze maakt een bloemstuk voor naast de kist, terwijl ik fotografeer. We spreken over duurzaamheid, inspiratie en de waarde van bloemen bij een uitvaart.
Marieke begint met het uitzoeken van een mooi stuk kurk als basis voor het bloemstuk. Daarna gaat ze bloemen verzamelen uit de mooie en kleurrijke wand.
Duurzame afscheidsbloemen
Bloemmarie is een duurzame bloemist. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld gebruikmaakt van bio-oase dat vrijwel volledig biologisch afbreekbaar is. Aan de andere kant werkt ze niet met geverfde bloemen. Veldbloemen zijn haar specialiteit, “Lekker wild!”
Duurzaamheid zit hem ook in de visie op rouwwerk. De bloemen hoeven niet alleen bestemd te zijn voor de uitvaart. Marieke vindt het mooi als afscheidsbloemen naderhand mee naar huis genomen kunnen worden, of aan iemand meegegeven kunnen worden. Een ander mooi ritueel is om iedereen één bloem uit het rouwwerk te laten halen en mee naar huis te laten nemen. Bij een begrafenis is er een plek waar alle bloemen neergelegd kunnen worden en waar mensen ook naar kunnen terugkeren. Dit is anders bij een crematie.
Nog lang na de uitvaart kunnen de bloemen blijven troosten. “Deze bolletjes bijvoorbeeld, die kun je eruit halen en drogen. Dat is een waardevolle herinnering aan het afscheid.” Ook heeft ze eens als advies gegeven om de blauwe druifjes uit het rouwwerk te halen en de bolletjes in de grond in de tuin te planten. Zo is er ieder jaar een herinnering.
Karakteristiek voor afscheidsbloemen
Een echt klassiek rouwwerk is plat en laag. “Een kistbedekking kun je ook niet echt ergens anders voor gebruiken,” vertelt Marieke. “Maar er worden natuurlijk ook bloemen besteld voor naast de kist; die kunnen prima wat hoger zijn.”
De waarde van bloemen bij een uitvaart
Zelfs als er op de rouwkaart staat dat men liever geen bloemen wil, maar een donatie aan een goed doel, zie je meestal wel dat er één bloemstuk verzorgd wordt. Marieke vindt dat eigenlijk ook wel mooi: één groot stuk in plaats van meerdere kleinere stukjes. “Bloemen kleden de ruimte af, ze verzachten en ze zijn iets moois en tastbaars om naar te kijken. Ze staan ook een beetje symbool voor de vergankelijkheid van het leven; bloemen herinneren je eraan om te genieten van het moment. Mensen kunnen ook echt genieten van bloemen.”
Tijdens het maken van het bloemstuk valt me op hoe teder Marieke de bloemen behandelt. Haar hand zacht op de bloemen, terwijl ze tegelijkertijd vastberaden en vlot de bloemen op hun plek in de oase zet. Ze bekijkt het bloemstuk continu; het afsnijden van de bloemen die ze in haar handen heeft, gebeurt nagenoeg op gevoel.
“Bloemen kleden de ruimte af, ze verzachten en ze zijn iets moois en tastbaars om naar te kijken. Ze staan ook een beetje symbool voor de vergankelijkheid van het leven; bloemen herinneren je eraan om te genieten van het moment. Mensen kunnen ook echt genieten van bloemen.”
MariekeBloemist
Inspiratie voor het maken van afscheidsbloemen
Marieke haalt haar inspiratie voor het maken van haar afscheidsbloemen uit wat ze heeft gehoord over de overledene. Soms maakt ze ook een stuk voor mensen die ze kent, dan denkt ze tijdens het maken aan diegene. Voor het doornemen van de wensen voor de afscheidsbloemen kan Marieke naar de mensen toegaan, of mensen komen naar de winkel. Het is ook mogelijk om via de site een bloemstuk te bestellen, maar dan kun je er minder een persoonlijke draai aan geven.
Het persoonlijk maken van afscheidsbloemen
Uiteraard maken lievelingsbloemen het rouwwerk vanzelf persoonlijk. Ook kun je nog denken aan kleuren die iemand mooi vond. Marieke: “Of ik verwerk een tak uit de eigen tuin in het stuk.”
Het bloemstuk is klaar. Het is aan alle kanten mooi om te zien.
Meer informatie over afscheidsbloemen
Wil je meer weten over Marieke of haar afscheidsbloemen? Bezoek haar site: www.bloemmarie.nl of ga eens langs op de Geldropseweg. Ze zal het vast leuk vinden om te horen dat je dit artikel gelezen hebt.
Meer informatie over uitvaartfotografie
Uitvaartfotografie is het vastleggen van de momenten rondom een uitvaart. Je kunt hierbij denken aan de ceremonie van de uitvaart, maar ook de momenten daarvoor en daarna. Het sluiten van de kist bijvoorbeeld, wat in zeer besloten kring gebeurt. Tijdens de ceremonie fotografeer ik momenten zoals het binnenbrengen van de kist, aansteken van kaarsen en het luisteren naar toespraken. Uiteraard maak ik ook mooie foto’s van jullie afscheidsbloemen. Je leest hier meer over mijn uitvaartfotografie.
Mijn werkwijze is respectvol, vriendelijk en klantgericht.
Alle foto’s op deze site zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen.